Marius Vecerdea: Baza Sportivă Pamira, Sibiu Open, procese cu Federația Română de Tenis și Ministerul Tineretului și Sportului și miliardarul Ion Țiriac, cel mai celebru contestator al candidatului PNL la Primăria Sibiu, Adrian Bibu, dar, mai ales, ”finul lui Iohannis”, așa cum este denumit de mulți ani de presa centrală. A anunțat acum că strânge semnături pentru a candida la Camera Deputaților.

De ce candidați independent?

Am fost onorat cu o ofertă de a candida ca și cap de lista pe județul Sibiu din partea unui partid, și chiar am avut propunerea de a candida din partea PNL, în alt județ, acolo unde oamenii au înțeles că sunt o persoană care aduce plus valoare în campanie și nu doar o marionetă bună pentru viitoarea mașinărie de vot din Parlamentul României. Am refuzat ambele oferte și am ales calea cea mai grea, pentru ca aceasta este racordată perfect la principiile pe care le promovez și la modul meu de a fi, iar campania electorală este pentru mine o oportunitate de a transmite oamenilor că există opțiuni, o motivație în plus pentru implicare, pentru a crește gradul de democrație participativă și nu în ultimul rând pentru bucuria de a învăța și de a interacționa cu oamenii în sensul unor dezbateri care să nască implicare și creșterea nivelului de educație civică.

Știți numărul de semnături de care aveți nevoie?

Desigur că știu. Spre deosebire de foarte mulți candidați din listele partidelor, vă pot recita exact din lege, de la A, la Z. Știu pe de rost aproape, Legea 208 din 2015, cu toate modificările și tot ce apare pe site-ul Autorității Electorale Permanente.

Deci de câte semnături ați avea nevoie? Nu e un test, vreau să știu câte ați strâns și câte mai aveți.

Desigur, mă folosesc de prilejul de a vorbi cu un jurnalist pentru a transmite exact acest mesaj. Numărul de semnături este 1.910. Pe de-o parte, nu sunt așa de multe, înainte era dublu. Atâtea au fost și la locale pentru fiecare partid în parte. Pentru un independent e o chestiune destul de complicată și cu strânsul de semnături, mai ales în situația de pandemie. În prima zi am reușit să strâng 300, stau foarte bine. Mai sunt nouă zile.

Pe de altă parte, ați intrat într-o luptă destul de grea, pentru că până acum nu am avut un candidat independent la alegerile parlamentare care să fi reușit să ajungă în funcție.

Da, așa e. De obicei îmi aleg obiective dificile.

Care ar fi primele trei lucruri pe care le-ați face dacă veți fi deputat de Sibiu.

Sunt chestiuni destul de bine structurate, pentru că sunt patru ani de când mă implic la un nivel foarte ridicat în ce privește partea juridică și legislativă. Eu chiar am produs jurisprudență în domeniul sportului, educației și domeniul asociativ al ONG-urilor. Toate reprezentările pe care le am în instanță din partea Asociației Pamira, si deja am depășit 100, le fac în legătură cu legea care definește mediul asociativ, OG 26/2000, cu Legea Sportului, Legea Educației și în direcția aceasta aș dori să-mi îndrept primii pași din punct de vedere al activității de deputat în cadrul Camerei Deputaților.

În al doilea rând, îmi doresc să conectez mai mult procesul legislativ din Comisiile Camerei Deputaților la nevoile comunității sibiene. Nu în ultimul rând, vreau să îmi aduc aportul la reformarea componentei Parlamentului României, pentru a sprijini chiar și o posibilă reformă constituțională. Parlamentul are la ora actuală cea mai mică încredere și asta e măsurat de specialiști prin instituțiile de sondare a opiniei publice si este deja un aspect bine cunoscut din cauza modului de acțiune al oamenilor care sunt acolo sau a imposturii generalizate și descrise foarte bine de Valeriu Nicolae, un alt candidat independent la aceste alegeri.

Cei mai mulți se bat pentru o listă, vedem ce se întâmplă în aceste ultime zile cu referire la formarea listelor de partid. Acesta este și motivul pentru care fiind un susținător al principiilor liberale…

”Am ajuns să aflăm din publicații naționale, înaintea noastră că eu candidez sau nu candidez”

Dar nu sunteți liberal cu acte.

Nu, nu sunt cu acte. Aș fi fost dispus să fiu liberal cu acte, dacă aș fi găsit o filială în Sibiu care să se organizeze puțin mai pe orizontală, decât cum funcționează acum filiala PNL Sibiu, doar pe verticală și cu foarte puțină abordare să-i spunem democratică.

Din câte știu, listele nu sunt definitive nici în PNL.

Nu sunt definitive. Din câte știu, sâmbătă va avea loc ședința în care se vor aproba propunerile pe care le au. Știu doar că există în primul rând una din propunerile cele mai nocive, din punctul meu de vedere, cea a domnului Adrian Bibu. Care e foarte nemulțumit de eșecul, de la alegerile locale și acum, dintr-o dată, vrea pe lista de la parlamentare. Din păcate, din cauza absenteismului generat tocmai de modul de funcționare al partidelor politice care atrage disprețul cetățenilor, dar și din cauza nivelului scăzut al educației civice evident propagat intenționat prin lipsa investițiilor în sistemul de educației, pentru a crea pârghiile perfecte de manipulare a alegerilor, lumea nu înțelege ce înseamnă exact de fapt alegeri locale și ce înseamnă alegeri parlamentare. La alegerile locale e vorba despre administratorii unor comunități, cu totul altceva decât la parlamentare. La parlamentare, trebuie să ai niște minime cunoștințe juridice sau administrative cu privire la mecanismele de creare a legilor și la cum se raportează acei aleși la comunitățile pe care le reprezintă.

Pe de altă parte, ipotetic vorbind, evident, ați fi acceptat să împărțiți lista cu Adrian Bibu, dat fiind tot acest context?

În primul și primul rând, aș fi acceptat să intru într-o discuție, într-o dezbatere deschisă și super-democratică cu referire la cine să fie pe aceste liste. Mi-ar fi plăcut să se creeze mecanismele transparente și democratice despre cum, și cine ajunge pe acea listă, să se stabilească criterii raportate exact la necesitățile Parlamentului României, și mai ales la criterii de integritate, Să dea posibilitatea tuturor să-și prezinte deschis atât proiectele de candidatură, la Senat sau la Camera Deputaților și să poată să existe o dezbatere. Din cunoștințele mele, nu prea există această dezbatere și totul se discută din perspectiva unor prietenii pe criterii lipsite de obiectivitate și mai ales după ce și cât a cotizat fiecare la partid. Evident, participarea financiară la fondurile partidului poate să fie unul din criteriile determinante atâta timp cât exista legalitate și mai ales integritate. Deși sunt niște criterii relevante, nu sunt transparente și nu se referă la criterii de performanță. Eu aș fi vrut să zic în fața unui astfel de birou județean așa: domnilor, îmi face deosebită plăcere ceea ce fac de câțiva ani, cu privire la partea legislativă, prin activitatea din instanțele de judecată cu Ministerul Sporturilor, cu Federația de Tenis, procese prin care am produs jurisprudența fiind o activitate nu doar ne-remunerată, ba chiar dimpotrivă: am făcut eforturi materiale mari în scopul unor interese ale comunității din domeniul sportului. Procesoman este un termen total absurd și aiurea, atâta timp cât nu am cerut nici măcar un leu, nici măcar cheltuieli de judecată, deși o mare majoritate a sentințelor mi-au fost favorabile. Am cerut respectarea și sau corectarea legii.

Apreciez că există și din partea presei locale un interes referitor la oamenii care se interesează de comunitate. Am ajuns să aflăm din publicații naționale, înaintea noastră că eu candidez sau nu candidez sau că PNL-ul din Sibiu mi-a închis ușa în nas, sau astfel de titluri.

Asta nu vă deranjează, faptul că interesul a fost de fapt ”finul lui Iohannis”. Dacă nu exista asta, nu se scria, poate, în media centrală. Vă deranjează aceste apelativ?

Evident. Chiar vreau să menționez asta. Acest acronim, dacă-i pot spune așa, e atât de fals! Acum e momentul să scot în evidență acest aspect. Dacă relația de prietenie pe care o am cu omul Klaus Iohannis ar fi funcționat după modelul PSD, atunci cu siguranță aș fi fost pe listele PNL. În cazul meu, relația de prietenie este foarte bine separată de orice relație instituțională. Nepotismul nu intră în discuție, ci doar criteriile de performanță.

Add Your Comment

Copyright Marius Vecerdea © 2021. Toate drepturile rezervate.